Power house

‘Ken je het boek “Rich dad, poor dad”,’ vraagt Orhan. Het boek inspireert hem. Rijke vaders moedigen hun kinderen aan om hun passie te volgen en daar hun werk van te maken. Arme vaders geven de prioriteit aan het afmaken van een opleiding. Daarna kan je altijd nog ‘je passie volgen.’
In dit huis woont geen vader. Rijk of arm. Orhan (16) woont met zijn moeder en broertje Okan (14) in de flat. Hun ouders zijn gescheiden. De jongens zien hun vader zo nu en dan. Dan haalt hij hen op, lopen ze een rondje en praten wat.
Orhans moeder is niet thuis vandaag. Ze is voor een paar dagen naar Turkije. Voor de zoons heeft ze een grote zak broodjes gemaakt, gevuld met gehakt of groente.
Orhan zit op het mhbo. Hij doet commerciële economie. ‘Ik miste net een tiende op mijn gemiddelde om gelijk naar de havo te mogen.’ Met deze opleiding kan hij zijn mbo-diploma versneld halen, doorstromen naar het hbo en uiteindelijk hopelijk bedrijfseconomie aan de universiteit studeren. Waarom? Hij wil ondernemer worden.
‘Vroeger gamede ik veel. Nu werk ik als ik thuis ben aan mijn school. Ik ga elke dag naar de sportschool voor mijn work-outs en ik geef er personal training. Van het geld dat ik verdien, koop ik meestal mijn eigen boodschappen.’ Door al het trainen past hij niet meer in de overhemden en jasjes die hij voor zijn stage bij de bank heeft aangeschaft.
Orhan maakt thee voor ons en serveert er de broodjes bij. Okan komt later. Het vogeltje mag uit de kooi en wipt gezellig mee op Orhans schouder.
Dit is Orhans vogeltje. Het vorige vogeltje was van Okan, maar die is verdronken. Als we even later aan Okan vragen of hij een object heeft met emotionele waarde, haalt hij een doosje tevoorschijn. In het doosje zitten de veertjes van het verdronken vogeltje.
‘Had je geen school?’ Okan is eerder thuis dan zijn broer had verwacht. 'Het laatste uur viel uit.'
Okan volgt Orhan’s voorbeeld. Hij gamet, maar mag er van zijn broer niet te veel tijd aan besteden. Orhan controleert Okans huiswerk en neemt hem mee naar de sportschool. Okan zit op het middelbare Grafisch Lyceum. Trots laat hij ons zijn schetsboek zien.
Hun moeder heeft sinds de scheiding geen andere relatie meer gehad. ‘Dat zou ik ook niet willen,’ zegt Orhan. Sterker nog: ‘Ik heb haar gezegd dat ik geen andere man in huis wil. Voor je het weet gaat hij zich met onze opvoeding bemoeien.’
Vanavond komt hun halfzus, de dochter van hun ­vader, om voor de jongens te koken.